Kto z nas nie spotkał się magicznym i tajemniczym syropem glukozowo- fruktozowym? Co to właściwie jest? Gdzie się go spotyka? Jaki ma wpływ na nasze zdrowie?
Syrop fruktozowo-glukozowy jest zagęszczonym i oczyszczonym wodnym roztworem otrzymywanym z mąki pszennej lub kukurydzianej. W swoim składzie posiada 55% glukozy, 42% fruktozy oraz 3 % innych cukrów.
Spotkać go może w wielu produktach m.in. w sokach owocowych, napojach izotonicznych, napojach gazowanych i niegazowanych, napojach alkoholowych, a także w jogurtach, słodyczach, w mleku zagęszczonym, w deserach typu galaretki, dżemy, w produkcji pieczywa. Syrop glukozowo-fruktozowy jest nawet składnikiem konserw rybnych i gotowych sałatek.
Należy zwrócić uwagę, że syrop glukozowo-fruktozowy nie jest naturalnym produktem lecz słodzikiem wytworzonym w laboratorium. Dlatego też łatwo się domyślać jakie skutki będzie wywierał na nasze zdrowie. Słodzik ten zwiększa apetyt, a to pociąga problemy konsumentów z otyłością i nadwagą. W omawianym syropie znajdują się cukry proste wysoko przetworzone. Dietetycy natomiast ostrzegają przed ich spożyciem, gdyż ich konsumpcja nawet w niewielkich ilościach powoduje zaburzenie poziomu insuliny oraz glukozy we krwi. Sytuacja ta sprzyja rozwojowi cukrzycy typu II.
Również gospodarka lipidowa cierpi z powodu słodzika glukozowo-fruktozowego. Za jego sprawą następuje wzrost zawartości złego cholesterolu we krwi (frakcja LDL) oraz trójglicerydów, a także wzrasta ryzyko zakrzepów. Tkanka tłuszczowa produkuje substancję czynną leptynę, która poprzez podwzgórze hamuje apetyt, a także przez aktywację układu współczulnego zwiększa termogenezę. Natomiast fruktoza znajdująca się w syropie powoduje, w wyniku podwyższenia zawartości trójglicerydów we krwi, zaburzenia w wrażliwości organizmu na leptynę. Dlatego też organizm ma problemy z odczytaniem informacji ,, przestań jeść, jesteś już syty’’.
Syrop glukozowo-fruktozowy jest również winowajcą obniżonej odporności organizmu. Fruktoza znajdująca się w słodziku wypłukuje z organizmu miedź, magnez, chrom oraz zwiększa stężenie kwasu mlekowego we krwi.
Syrop glikozowo-fruktozowy jest zdecydowanie niezdrowy i niewskazany dla wszystkich grup konsumentów.
Autor: Dorota Pietraszek-Bańka